Hampton Extension


Hampton Extension

easthampton-plan.jpg
hapton elevations.jpg

Brief:  Studio Extension

Location:  Hampton East, Melbourne

Climate:  Latitude 37.9

Architect:  Third Skin

Area:  40m2 + deck 23m2

 

The brief for this back garden extension to an existing residence in Hampton East was made challenging by the limited access to the site, with all materials for the new building needing to be carried in through doors at the rear of the existing garage.

Our clients had been through the process of having a design traditionally designed and costed, with the over-budget result limiting the out look from existing living areas and leaving them looking for a better solution.

We approached the brief by siting a separate 8.2 x 4.6 metre pavilion form clear of the existing house, connecting to the existing living spaces by a bridged connection and north eastern aspect deck connecting to both existing and new living spaces.

The new pavilion form contains a separately zoned living area and study, with bi-fold doors opening onto the new deck. The glazed bridge element, with a lowered plywood ceiling, and the mirroring of another existing northern window into the new form is designed to give a sense of transparency through the new living spaces.

Dual wall polycarbonate roofing over the deck maintains winter sunshine to the existing door opening, while providing weather cover to the deck and outdoor furniture.

With an 8 week total build time for the completed project, Habitech’s system is able to minimise the disturbance to our clients lives that extending a family home entails.


 
hamptnight.jpg

Feedback From Our Valued Clients

“We would like to say a big thank you to all at Habitech. Our new room is living up to all the expectations and desires we had for it and the reactions we get from our visitors are great. They are blown away by the design and finishes – an obvious reflection of the time, effort and professionalism you all demonstrated.

We couldn't have been happier with how the whole process unfolded, how contactable and flexible you were throughout every stage, and how patient you were with our questions, design tweaks and general client "insecurities”. We would happily recommend your services and product to anyone looking for a supportive design process and a high quality, finished product.

Thank you again. ”