Mornington beach houses

 


Mornington townhouses

 

      First Floor Plan

      Ground Floor Plan

Pier detailing references

Pier detailing references

Design Development fly-through animation

Brief:        Subdivision & development of two 2-storey beach houses

Location: Mornington, Victoria

Climate:  Temperate

Architect:  Third Skin

Area:  Eastern House - 3 Beds + 2nd Living + garage = 240m2               .                  Western House - 3 Beds + Study + 2nd Living + garage = 280m2

This project on the Mornington foreshore creates two double storey houses on a lot facing Mills Beach and bordering the mouth of Tanti Creek.

Situated near Melbourne in the Victorian town of Mornington, the brief to design two beach houses was primarily driven by the opportunity to create living spaces with extensive northern views over Port Phillip Bay, and both the opportunities and limitations of its creek side location. One house has been designed for our clients to live in, with the second house being offered for sale upon completion. 

The town planning process for the project has been long and arduous, with our desire to garage cars in under a new two storey building form not ending up to be possible due to potential flood levels. Once this constraint was confirmed through a number of authorities, it led us to the approach of grounding the building on a pier structure that highlights its unique creek-side location.

The design seeks to use a palette of materials appropriate to its coastal location and surrounds, integrating an indigenous coastal landscape to create a building with a sensitivity to its location. The design seeks to bring foreshore pier proportions and detailing across the road and contribute to the public realm in the way it interacts with the creek mouth.

Eastern House

The eastern house presents an open, transparent faceted eave form to the street, setback behind an upper deck and handrail form projecting out over the lower level. The house is approached directly from the driveway crossing which carries into a decked walkway to the front door located to the left of the garages.

The lower level of the house provides a double garage, entry, rumpus room, two bedrooms, bathroom and laundry. 

The upper level of the house has a large deck to the north and provides living, dining, kitchen, WC, study niche, as well as a main bedroom, with dressing and ensuite facilities.

Western House

The western house creates a depth of form in the northern facade, creating depth with windows and decks within a surrounding eave form of faceted timber angling back into the building. The house is entered from a separate walkway from the street, with a front door to the west of the garage door, under the shelter of the overhanging upper level.

The lower level of the house provides a generous garage with storage, entry/rumpus, two bedrooms, bathroom and laundry.

The upper level of the house provides living areas centred on a protected inner courtyard deck, with living, dining, kitchen, study spaces opening onto it. The upper level also contains a powder room and main bedroom with dressing and ensuite facilities. 

The internal courtyard provides access to morning sun, wind sheltered outdoor space options, and can be opened up in in conjunction with northern windows and deck doors in fine weather to create a dynamic 'platform' for beachside living.